ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://www.zasobynauki.pl/zasoby/19367

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/19367

Typ zasobu: oferta badawcza

Oznaczanie stężeń wybranych parametrów chemicznych

Metadane zasobu

Tytuł Oznaczanie stężeń wybranych parametrów chemicznych
Osoby Autorzy: Marzena Styczyńska
Współtwórcy: Arkadiusz Karol Popiel (Inna)
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis •oznaczanie zawartości/stężenia toksycznych pierwiastków śladowych: ołowiu, kadmu, arsenu metodą spektrometrii absorpcji atomowej,

•oznaczanie zawartości/stężenia pierwiastków mineralnych: sodu, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, niklu, fosforu,

•ocena zawartości toksycznych pierwiastków śladowych i niezbędnych składników mineralnych w żywności, paszy, wodzie i in.,

•badania żywności, materiału biologicznego, pasz, wody, produktów rolno-spożywczych, nowo uzyskiwanych technologicznie preparatów pod kątem:
- zanieczyszczenia toksycznymi pierwiastkami śladowymi zgodnie z aktualnymi wymaganiami prawnymi
- zawartości/stężenia pierwiastków mineralnych,

•badania specjalistyczne w zakresie prac badawczo-naukowych na potrzeby pracowników i studentów Uczelni oraz jednostek zewnętrznych

Mleko i przetwory mleczne (badania akredytowane):

•Zawartość miedzi w zakresie: (0,05- 5,0) mg/kg metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej płomieniowej (FAAS) wg PN-EN 14082:2004 z wyłączeniem pkt. 6.3.3 oraz PN-EN 14084:2004,

•Zawartość wapnia w zakresie: (2,0- 7500) mg/kg metodą emisyjnej spektrometrii atomowej płomieniowej (FAES) wg PN-EN 14082:2004 z wyłączeniem pkt. 6.3.3 oraz PN-EN 14084:2004

Warzywa, owoce, przetwory owocowo-warzywne (badania akredytowane):

•Zawartość magnezu w zakresie: (250- 3500) mg/kg metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej płomieniowej (FAAS) wg PN-EN 15505:2009,

•Zawartość potasu w zakresie: (100 - 5000) mg/kg metodą emisyjnej spektrometrii atomowej płomieniowej (FAES) wg PB-05/AAS wydanie 1 z dnia 9.05.2012

Soki owocowe i warzywne (badania akredytowane):

•Zawartość magnezu w zakresie: (30- 200) mg/kg metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej płomieniowej (FAAS) wg PN-EN 1134:1999,

•Zawartość potasu w zakresie: (100- 2000) mg/kg metodą emisyjnej spektrometrii atomowej płomieniowej (FAES) wg PN-EN 1134:1999

Pozostałe wyroby konsumpcyjne przeznaczone dla ludzi – w tym żywność (badania nieakredytowane):

•Zawartość magnezu, żelaza, miedzi, cynku, manganu metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej płomieniowej (FAAS),

•Zawartość ołowiu, kadmu metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej płomieniowej (FAAS) po ekstrakcji do fazy organicznej,

•Zawartość sodu, potasu, wapnia metodą emisyjnej spektrometrii atomowej płomieniowej (FAES),

•Zawartość arsenu metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej w kuwecie grafitowej (GTA),

•Zawartość fosforu metodą kolorymetryczną (Polski)
Słowa kluczowe "pierwiastki toksyczne"@pl, "Pierwiastki śladowe"@pl, "składniki mineralne"@pl, "mineralizacja mikrofalowa"@pl, "AAS - atomowa spektrometria absorpcyjna"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: oferta badawcza
Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Adres www laboratorium/pracowni: https://lbsaa-azon.e-science.pl/home/
Lokalizacja: UPWr
Licencja CC BY-SA-NC 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Arkadiusz Popiel
Data udostępnienia: 10-12-2018
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Kolekcja e-Laboratoria UPWr

Cytowanie

Skopiowano

Marzena Styczyńska. Oznaczanie stężeń wybranych parametrów chemicznych. [oferta badawcza] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-SA-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Analizator składu ciała ACCUNIQ BC380

Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

Analizator składu ciała BIA 101

Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Uniwersalny czytnik mikropłytkowy (czytnik ELISA)

Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Analizator rtęci

Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Mineralizator mikrofalowy START D wraz ze stacją do otwierania/zamykania naczyń TWISTER

Agnieszka Medyńska-Juraszek, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / ochrona i kształtowanie środowiska (2011)

Zobacz więcej