ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://www.zasobynauki.pl/zasoby/19228

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/19228

Typ zasobu: laboratorium, pracownia badawcza

Pracownia technologii gastronomii

Metadane zasobu

Tytuł Pracownia technologii gastronomii
Osoby Autorzy: Danuta Figurska-Ciura
Współtwórcy: Arkadiusz Karol Popiel (Inna)
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis Profesjonalnie wyposażona pracownia technologii gastronomicznej, przygotowana do stosowania różnych technik obróbki kulinarnej produktów i potraw pozwala na prowadzenie prac w następujących zakresach:
• wyznaczanie indeksów i ładunków glikemicznych produktów i potraw,
• opracowywanie receptur nowych produktów spożywczych o niskim indeksie glikemicznym,
• modyfikacja i udoskonalanie receptur produktów i potraw tradycyjnych,
• opracowywanie receptur produktów i potraw dedykowanych dla osób z alergiami lub nietolerancją wybranych składników pożywienia,
• próby wytwarzania nowych produktów i potraw z zastosowaniem niekonwencjonalnych składników takich jak np.: wysłodki buraczane, wycierka ziemniaczana, wytłoki jabłkowe, i inne,
• w pracowni powstają i są doskonalone potrawy mające zastosowanie w kuchni dietetycznej,
• pracownicy Katedry Żywienia Człowieka prowadzą również prace z zakresu oceny wpływu różnych metod obróbki kulinarnej na jakość i wydajność potraw oraz z zakresu stosowania różnych technik kulinarnych (sous vide, smażenie ciśnieniowe).
• udostępnianie pomieszczeń do pokazów firmowych
• warsztaty kulinarne dostosowane do indywidualnych potrzeb grupy
• inna działalność w obszarze usług gastronomicznych (Polski)
Słowa kluczowe "HoReCa"@pl, "Gastronomia"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: laboratorium, pracownia badawcza
Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Adres www laboratorium/pracowni: https://ptg-azon.e-science.pl/home/
Lokalizacja: UPWr
Wąska grupa odbiorców: wytwórcy żywności, poradnie dietetyczne, hotele, bary firmy cateringowe, szkoły wszystkich szczebli
Licencja CC BY-SA-NC 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Arkadiusz Popiel
Data udostępnienia: 10-12-2018
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Kolekcja e-Laboratoria UPWr

Cytowanie

Skopiowano

Danuta Figurska-Ciura. Pracownia technologii gastronomii. [laboratorium, pracownia badawcza] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-SA-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Wysokiej klasy wielofunkcyjne piece konwekcyjno-parowe

Danuta Figurska-Ciura, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Wyposażenie dodatkowe

Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Wysokiej klasy wielofunkcyjne piece konwekcyjno-parowe

Danuta Figurska-Ciura, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Oferta Pracowni technologii gastronomii

Danuta Figurska-Ciura, oferta badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

O zwyczajach bożonarodzeniowych we Francji

Alicja Meisel, audio, Politechnika Wrocławska, dziedzina nauk humanistycznych / kulturoznawstwo (2011)

Zobacz więcej